ОПИС ДОКУМЕНТУ

Автор:

Мельничук Валерій Юрійович

Доповідач:

Микульський Сергій Володимирович

Статус:

Прийнятий в цілому

Дата:

23.08.2024

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 2144
Про затвердження Програми організації безоплатного поховання загиблих (померлих) військовослужбовців/осіб начальницького і рядового складу сил безпеки і оборони України на 2024-2026 роки

ПРОЄКТ РІШЕННЯ

Про затвердження

Програми організації безоплатного поховання

загиблих (померлих) військовослужбовців/осіб

начальницького і рядового складу сил безпеки

і оборони України на 2024-2026 роки

З метою вшанування пам’яті та засвідчення пошани до загиблих (померлих) військовослужбовців/осіб начальницького і рядового складу сил безпеки і оборони України, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, забезпечували виконання службових обов’язків та присягали на вірність Українському народу, відповідно до статті 91 Бюджетного кодексу України, пунктів 17-18, статті 1 Закону України «Про національну безпеку України», статтей 11, 14, 15, 15-1 Закону України «Про поховання та похоронну справу», Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», керуючись пунктом 22 частини 1 статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Славутська міська рада ВИРІШИЛА:

1.Затвердити Програму організації безоплатного поховання загиблих(померлих) військовослужбовців/осіб начальницького і рядового складу сил безпеки і оборони України на 2024-2026 роки (далі по тексту-Програма), що додається.

2.Фінансовому управлінню Виконавчого комітету Славутської міської ради (Юлія ДОЛІШНА) при формуванні бюджету Славутської міської територіальної громади на 2024-2026 роки на підставі поданого Виконавчим комітетом Славутської міської ради відповідного бюджетного запиту передбачити кошти для реалізації заходів Програми у межах затверджених кошторисних призначень на бюджетний період.

3.Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійні комісії; з питань планування бюджету, фінансів, соціально-економічного розвитку, інвестицій та регуляторної політики (Руслан БРОНІЧ), з питань житлово-комунального господарства, розвитку підприємництва, екології, будівництва, благоустрою та транспорту (Юрій ГАЛІЙ), та з питань гуманітарної сфери, регламенту, депутатської діяльності, законності, правопорядку, антикорупційної діяльності (Микола КЛИМКОВЕЦЬКИЙ), а організацію його виконання - на першого заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Сергія МИКУЛЬСЬКОГО та заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Ігоря ПІГОЛЯ, відповідно до розподілу функціональних обов’язків.

Міський голова Василь СИДОР

Додаток

до рішення Славутської

міської ради

від________ № ________

Програма

організації безоплатного поховання загиблих (померлих) військовослужбовців/осіб начальницького і рядового складу сил безпеки і оборони України на 2024-2026 роки

  1. ПАСПОРТ
    Програми
    організації безоплатного поховання загиблих (померлих) військовослужбовців/осіб начальницького і рядового складу сил безпеки і оборони України на 2024-2026 роки
    Ініціатор розроблення Програми Виконавчий комітет Славутської міської ради
    Законодавство, на підставі якого розроблена Програма Ст.11,14,15,15-1 Закону України «Про поховання та похоронну справу», пункти 17-18 ст.1 Закону України «Про національну безпеку України», Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», п.22 ч.1 ст.26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»
    Розробник Програми Управління житлово-комунального господарства енергозбереження. благоустрою та громадського порядку виконавчого комітету Славутської міської ради
    Відповідальний виконавець Програми Виконавчий комітет Славутської міської ради
    Учасник Програми Виконавчий комітет Славутської міської ради,
    Комунальне підприємство «СЛАВУТА-СЕРВІС» Славутської міської ради, особа яка зобов’язалася поховати загиблого (померлого).
    Термін реалізації Програми 2024-2026 роки
    Перелік бюджетів, які беруть участь у виконанні Програми Бюджет Славутської міської територіальної громади
    Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для
    реалізації Програми (бюджет Славутської міської територіальної громади)
    1 200 000 грн.*:
    2024 рік – 200 000 грн
    2025 рік – 500 000 грн
    2026 рік - 500 000 гривень

    * загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації Програми, може коригуватися в залежності від тривалості воєнного стану в Україні.
    2. Обґрунтування необхідності прийняття Програми
    Програма організації безоплатного поховання загиблих (померлих) військовослужбовців/осіб начальницького і рядового складу сил безпеки і оборони України на 2024-2026 роки (далі – Програма) розроблена в умовах воєнного стану в Україні та проведення активних бойових дій на її території.
    Програма спрямована на гідне вшанування, увічнення пам’яті загиблих (померлих) військовослужбовців/осіб начальницького і рядового складу сил безпеки і оборони України та дотримання відповідного церемоніалу поховання, на території Славутської міської територіальної громади.
    Особи начальницького і рядового складу сил безпеки і оборони України визначаються відповідно до ст.ст. 15, 15-1 Закону України «Про поховання та похоронну справу», п.п.17-18 ст.1 Закону України «Про національну безпеку України».
    Програма розроблена згідно з законами України «Про поховання та похоронну справу», «Про національну безпеку України», «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про місцеве самоврядування в Україні».
    3. Мета Програми
    Метою програми є організація належного вшанування та безоплатного поховання загиблих (померлих), військовослужбовців/осіб начальницького і рядового складу сил безпеки і оборони України, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, забезпечували виконання службових обов’язків та присягали на вірність Українському народу.
    4. Фінансове забезпечення та завдання Програми
    Джерелом фінансування заходів Програми є кошти бюджету Славутської міської територіальної громади.
    Порядок фінансування витрат на поховання загиблих (померлих), військовослужбовців/осіб начальницького і рядового складу сил безпеки і оборони України на території Славутської міської територіальної громади наведено у додатку 1 до Програми.
    Програма спрямована на організацію заходів щодо належного вшанування пам’яті та поховання загиблих (померлих) військовослужбовців/осіб начальницького і рядового складу сил безпеки і оборони України.
    Основним завданнями Програми є:
    - забезпечення організації заходів для віддання честі, шани та належного поховання військовослужбовців/осіб начальницького і рядового складу сил безпеки і оборони України, загиблих (померлих), які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, забезпечували виконання службових обов’язків та присягали на вірність Українському народу.
    5. Контроль за виконанням Програми
    Контроль за виконанням Програми покладається на постійні комісії; з питань планування бюджету, фінансів, соціально-економічного розвитку, інвестицій та регуляторної політики, з питань житлово-комунального господарства, розвитку підприємництва, екології, будівництва, благоустрою та транспорту, та з питань гуманітарної сфери, регламенту, депутатської діяльності, законності, правопорядку, антикорупційної діяльності.
    Секретар міської ради Світлана ФЕДОРЧУК
    Додаток 1 до
    Програми організації безоплатного поховання загиблих (померлих) військовослужбовців/осіб начальницького і рядового складу сил безпеки і оборони України
    на 2024-2026 роки
    Порядок
    фінансування витрат на поховання загиблих (померлих) військовослужбовців/осіб начальницького і рядового складу сил безпеки і оборони України
    на 2024-2026 роки
    1. Порядок визначає механізм здійснення видатків з бюджету Славутської міської територіальної громади на фінансування витрат на поховання загиблих (померлих) військовослужбовців/осіб начальницького і рядового складу сил безпеки і оборони України.
    2. Фінансування витрат на поховання, проводиться за рахунок коштів бюджету Славутської міської територіальної громади у межах обсягів, затверджених на відповідний бюджетний рік.
    3. Головним розпорядником коштів на здійснення поховання є Виконавчий комітет Славутської міської ради, а отримувачем коштів на здійснення поховання - Комунальне підприємство «СЛАВУТА-СЕРВІС» Славутської міської ради.
    4. Підстави з організації поховання загиблих (померлих):
      - надходження офіційного повідомлення про смерть військовослужбовця/осіби начальницького і рядового складу сил безпеки і оборони України від територіального центру комплектування та соціальної підтримки, керівництва військового гарнізону чи командування військової частини, після офіційного повідомлення Виконавчого комітету Славутської міської ради;
      - звернення членів сім’ї, батьків загиблого (померлого), або інших осіб, які зобов’язалася поховати померлого у Виконавчий комітет Славутської міської ради, відповідно ч.2 ст.15 Закону України «Про поховання і похоронну справу»
    5. Комунальне підприємство «СЛАВУТА-СЕРВІС» Славутської міської ради надає наступні безоплатні ритуальні послуги та предмети ритуальної належності:
      5.1. У разі поховання загиблих (померлих) військовослужбовців/осіб начальницького і рядового складу сил безпеки і оборони України-які працювали та/або проживали, та/або були зареєстровані на території Славутської міської територіальної громади за зверненням членів сім’ї, батьків або інших осіб, які зобов’язалася поховати померлого;
      - завантаження, перевезення, вивантаження на місце призначення тіла загиблого (померлого);
      - оформлення договору-замовлення на організацію та проведення поховання;
      - оформлення свідоцтва на поховання;
      - транспортні послуги (катафалк) до місця поховання;
      - труна;
      - хрест;
      - вінки;
      - предмети ритуальної належності (набір поховальний, простирадло, наволочка, рушники, серветки, свічки церковні, іменна табличка з написом, стрічка з написом та ін.);
      - копання могили (викопування ручним чи механізованим способом, опускання труни у могилу, закопування, формування намогильного насипу);
      - надання автобусу/автобусів залежності від потреби) для підвозу громадян;
      - встановлення двох флагштоків та надання/заміна прапорів (за потреби);
      - інші ритуальні послуги.
      5.2. У разі поховання загиблих (померлих) військовослужбовців/осіб начальницького і рядового складу сил безпеки і оборони України-які працювали та/або проживали, та/або були зареєстровані на території Славутської міської територіальної громади, за межами території Славутської міської територіальної громади, за зверненням членів сім’ї, батьків або інших осіб, які зобов’язалася поховати померлого;
      - усі вище перераховані послуги та предмети ритуальної належності (окрім копання могили).
      5.3. У разі похованн язагиблих (померлих) військовослужбовців/осіб начальницького і рядового складу сил безпеки і оборони України, на території Славутської міської територіальної громади-які не проживали, не працювали, та не були зареєстровані на території Славутської міської територіальної громади, за звернення членів сім’ї, батьків або інших осіб, які зобов’язалася поховати померлого;
      - копання могили (викопування ручним чи механізованим способом, опускання труни у могилу, закопування, формування намогильного насипу).
    6. Вартість ритуальних послуг, визначених для забезпечення поховання, не повинна перевищувати :
      - у 2024 році - 20,0 тис. гривень;
      - у 2025 році – 22,0 тис. гривень;
      - у 2026 році – 23,8 тис. гривень.
    7. Додаткові ритуальні послуги оплачуються членами сім’ї, батьками загиблого (померлого) або іншими особами, які зобов'язалася поховати померлого.

Секретар міської ради Світлана ФЕДОРЧУК

Інформація

Розрахунок середньої вартості надання ритуальних послуг при організації поховання загиблих (померлих) військовослужбовців/осіб начальницького і рядового складу сил безпеки і оборони України на 2024-2026 роки.
Перелік послуг Вартість, грн.
Копання могили влітку (довжина 2,4 м) 2173,34
Копання могили взимку (довжина 2,4 м) 3452,67
Оформлення договору-замовлення на організацію та проведення поховання 19,61
Оформлення свідоцтва на поховання 12,38
Надання транспортних послуг (катафалк), 3 год. 2160,00
Надання транспортних послуг автобусом, 2 год. 1620,00
Перевезення тіла загиблого з м. Хмельницький до м. Славута (завантаження, перевезення, вивантаження ) 4100,00
Труна стандартна 4500,00
Хрест стандартний 500,00
Вінок стандартний (в асортименті), 1 шт. 960,00
Виготовлення та встановлення флагштоку з прапором 2000,00
Предмети ритуальної належності (набір поховальний, простирадло, наволочка, рушники, серветки, свічки церковні, іменна табличка з написом, стрічка з написом та ін.) 980,00
Разом середня вартість поховання :
- взимку 20304,66
- влітку 19025,33

Вартість послуг може змінюватися.