Про затвердження Положення

про відділ молоді та спорту Виконавчого комітету

Славутської міської ради в новій редакції

 

Розглянувши службову записку начальника відділу молоді та спорту виконавчого комітету Славутської міської ради Олександра КОСЮКА від 30 червня 2023 року про затвердження Положення про відділ молоді та спорту Виконавчого комітету Славутської міської ради в новій редакції, з метою приведення норм Положення про відділ молоді та спорту Виконавчого комітету Славутської міської ради до вимог нормативно-правових актів, відповідно до ч. 4 ст. 54 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Славутська міська рада ВИРІШИЛА:

1. Затвердити Положення про відділ молоді та спорту Виконавчого комітету Славутської міської ради в новій редакції (далі по тексту – Положення) (додається).

2. Визнати такими, що втратили чинність:

2.1. Додаток 2 (Положення про відділ молоді та спорту) пункту 2 рішення Славутської міської ради від 23 квітня 2014 р. №5-41/2014 «Про внесення змін до структури, чисельності виконавчого комітету Славутської міської ради та затвердження Положення про окремі структурні підрозділи».

2.2. Рішення Славутської міської ради від 29.05.2015 року №8-53/2015 Внесення змін до Положення про відділ молоді та спорту виконавчого комітету Славутської міської ради затвердженого рішенням Славутської міської ради від 23.04. 2014 року №5-41/2014 р.».

3. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію з питань гуманітарної сфери, регламенту, депутатської діяльності, законності, правопорядку, антикорупційної діяльності (Микола КЛИМКОВЕЦЬКИЙ), а організацію його виконання - на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Ігоря ПІГОЛЯ та керуючого справами Вікторію КРУТУ.

 

Міський голова                                      Василь СИДОР

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення Славутської міської ради № 23-28/2023 від 04.08.2023 року

Реєстраційний номер______


ПОЛОЖЕННЯ

ПРО ВІДДІЛ МОЛОДІ ТА СПОРТУ

ВИКОНАВЧОГО КОМІТЕТУ СЛАВУТСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ
 

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Положення про відділ молоді та спорту Виконавчого комітету Славутської міської ради (далі по тексту - Положення) визначає правовий статус відділу молоді та спорту Виконавчого комітету Славутської міської ради його структуру, завдання, функції, права, обов’язки.

1.2. Відділ молоді та спорту Виконавчого комітету Славутської міської ради (далі по тексту - відділ) є структурним підрозділом Виконавчого комітету Славутської міської ради.

1.3. Відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», відділ створюється, реорганізовується та ліквідовується Славутською міською радою згідно з чинним законодавством України.

1.4. Відділ підзвітний та підконтрольний Славутській міській раді, підпорядковується заступнику міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради, в межах компетенції виконує доручення секретаря Славутської міської ради, першого заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради, заступників міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради, керуючого справами виконавчого комітету Славутської міської ради.

1.5. У своїй діяльності відділ керується Конституцією України, Законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про запобігання корупції», актами Президента України та Кабінету Міністрів України, рішеннями Славутської міської ради, виконавчого комітету Славутської міської ради, розпорядженнями і дорученнями міського голови, цим Положенням та іншими нормативно-правовими актами України з питань роботи відділу.

1.6. Положення про відділ затверджується рішенням Славутської міської ради.

1.7. Майно, що використовується відділом, є об’єктом комунальної власності Славутської міської територіальної громади і відображається на балансі Виконавчого комітету Славутської міської ради.

2. СТРУКТУРА ТА ОРГАНІЗАЦІЯ РОБОТИ ВІДДІЛУ

2.1. Структура та штатна чисельність відділу затверджується відповідним рішенням Славутської міської ради.

2.2. Начальник відділу призначається на посаду розпорядженням міського голови на конкурсній основі або за іншою процедурою визначеною чинним законодавством та звільняється з посади розпорядженням міського голови у визначному законом порядку.

2.3. Начальник відділу здійснює керівництво діяльністю відділу, координує питання щодо планування роботи відділу.

2.4. Діяльність відділу здійснюється на основі річного плану роботи, затвердженого заступником міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради.

3. ЗАВДАННЯ ВІДДІЛУ

3.1. Забезпечення реалізації на території Славутської міської територіальної громади державної та регіональної політики з питань молоді, фізичної культури і спорту.

3.2. Координація роботи  спортивних  закладів,  дитячо-юнацьких спортивних шкіл, молодіжних організацій, клубів та інших структур, які забезпечують реалізацію державних молодіжних та фізкультурно-спортивних програм.

3.3. Сприяння молодіжним громадським організаціям, федераціям, асоціаціям з видів спорту та іншим громадським організаціям у проведенні ними роботи з питань молодіжної політики, фізичної культури та спорту.

3.4. Забезпечує виконання програм і здійснення заходів, спрямованих на сприяння соціальному становленню та розвитку молоді Славутської міської територіальної громади, національно-патріотичному вихованню, розвитку фізичної культури і спорту.

3.5. Організація та проведення фізкультурно-спортивних заходів серед широких верств населення, залучення їх до занять фізичною культурою та спортом, забезпечення пропаганди здорового способу життя.

3.6. Розгляд звернення громадян з питань, що належать до компетенції відділу.

3.7. Забезпечення вжиття заходів, спрямованих на організацію дозвілля дітей та молоді.

3.8. Участь у розробленні проектів програм економічного і соціального розвитку територіальної громади. Підготовка програм розвитку фізичної культури і спорту та молодіжної політики на території Славутської міської територіальної громади.

3.9. Розроблення та затвердження в установленому порядку єдиного календарного плану фізкультурно-оздоровчих і спортивних заходів, контроль за його виконанням.

3.10. Порушення в установленому порядку клопотання щодо нагородження державними нагородами фахівців сфери фізичної культури і спорту, спортсменів, тренерів, присвоєння професійних і спортивних звань.

3.11. Організація заходів щодо розвитку видів спорту, забезпечення в межах своїх повноважень підготовку та участь спортсменів, тренерів і збірних команд територіальної громади у змаганнях різних рівнів.

3.12. Сприяння створенню умов для реалізації прав громадян на заняття фізичною культурою і спортом.

3.13. Організація роботи щодо пропаганди фізичної культури і спорту, олімпійського руху, здорового способу життя.

3.14. Затвердження положень про міські змагання (комплексні заходи, чемпіонати, кубки, першості, турніри, інші змагання, передбачені Єдиним календарним планом фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів).

3.15. Забезпечення оприлюднення інформації про діяльність відділу, в тому числі через засоби медіа і на офіційному вебсайті Славутської міської ради та її виконавчого комітету, організація в установленому порядку проведення семінарів, конференцій, конгресів тощо з питань, що належать до його компетенції.

3.16. Взаємодія із структурними підрозділами Виконавчого комітету Славутської міської ради, депутатами Славутської міської ради, постійними комісіями Славутської міської ради відповідної функціональної спрямованості, тимчасовими контрольними комісіями та іншими органами, утвореними Славутською міською радою, підприємствами, установами, організаціями, об’єднаннями громадян.

4. ФУНКЦІЇ ВІДДІЛУ

      Відповідно до покладених завдань Відділ виконує такі функції:

4.1. Вживає, в межах своїх повноважень, заходів щодо утвердження здорового способу життя населення, передусім молоді, проводить інформаційно-просвітницьку роботу з протидії поширенню серед молоді соціально небезпечних хвороб, створює і розповсюджує тематичну соціальну рекламу з пропаганди здорового способу життя та профілактики соціально небезпечних хвороб.

4.2. Сприяє створенню умов для всебічного розвитку і реалізації творчих, інтелектуальних здібностей молоді, проведенню олімпіад, спартакіад, конкурсів, турнірів, виставок, конференцій, форумів, конгресів тощо.

4.3. Вживає в межах своїх повноважень заходів щодо забезпечення виховання молоді, спортсменів, у тому числі спортсменів-інвалідів, на засадах патріотизму, національної свідомості, гідності та міжнаціональної толерантності, розвитку лідерських якостей у дітей та молоді, залученню їх до участі у суспільних процесах.

4.4. Вживає заходів щодо розвитку мережі дитячо-юнацьких спортивних шкіл різних типів, спеціалізованих навчальних закладів спортивного профілю, вживає заходів щодо зміцнення їх кадрового потенціалу та матеріально-технічної бази, вивчає попит на працівників фізичної культури, організує контроль за рівнем кваліфікації тренерів-викладачів секцій, що надають платні послуги.

4.5. Координує заходи з розвитку дитячо-юнацького спорту, спорту вищих досягнень, професійного спорту, спорту  інвалідів та спорту ветеранів.

4.6. Здійснює контроль за діяльністю дитячо-юнацьких спортивних шкіл усіх типів незалежно від їх підпорядкування та міського центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх».

4.7. Здійснює контроль за технічним станом,  ефективністю і цільовим використанням спортивних споруд та за дотриманням правил безпеки під час проведення масових спортивних заходів, веде облік спортивних споруд Славутської міської територіальної громади.

4.8. Надає суб’єктам господарювання консультаційно-методичну допомогу з питань ліцензування фізкультурно-оздоровчої та спортивної діяльності.

4.9. Організовує розроблення, координацію та контроль за виконанням комплексних та цільових програм і заходів, спрямованих на поліпшення становища молоді, розвитку фізичної культури і спорту, готує пропозиції щодо бюджетних асигнувань на виконання програм і здійснення заходів, спрямованих на реалізацію державної політики з питань молоді та спорту.

4.10. Розробляє проєкти рішень Славутської міської ради та її виконавчого комітету, інші нормативно-правові акти з питань, що належать до компетенції відділу.

4.11. Забезпечує підготовку і проведення спортивних змагань та спортивно-масових заходів, навчальних тренувальних зборів спортсменів, які беруть участь у спортивних змаганнях різних рівнів.

4.12. Забезпечує участь спортсменів Славутської міської територіальної громади у обласних, всеукраїнських спортивних змаганнях, сприяє участі у міжнародних спортивних змаганнях.

4.13. Проводить роботу щодо пропаганди фізичної культури і спорту, олімпійського руху, здорового способу життя, виховання молоді на засадах патріотизму, національної свідомості, гідності, протидії антиукраїнським проявам, сприяє діяльності фізкультурно-спортивних товариств, військово-патріотичних та інших громадських організацій.

4.14. Формує календарний план фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів Славутської міської територіальної громади відповідно до обласного та Єдиного календарного плану спортивних змагань України.

4.15. Комплектує склад збірних команди Славутської міської територіальної громади з видів спорту та забезпечує організацію підготовки, участі її членів у змаганнях усіх рівнів.

4.16. Веде облік громадських організацій фізкультурно-спортивної спрямованості.

4.17. Забезпечує дотримання спортивних класифікацій, державних нормативів з фізичної культури і спорту.

4.18. Готує подання у визначеному законом порядку щодо присвоєння спортивних звань, нагородження переможців змагань, працівників фізичної культури і спорту, колективи організацій фізкультурно-спортивного спрямування, ветеранів спорту та клопотань щодо затвердження спортивних рекордів, розрядів, звань і нагород.

4.19. Вживає заходів щодо розвитку масового спорту.

4.20. Вносить на розгляд міському голові, виконавчому комітету, Славутській міській раді пропозицій з питань вдосконалення роботи щодо реалізації політики з питань молоді, фізичної культури і спорту.

4.21. Забезпечує своєчасний розгляд в установленому порядку заяв, звернень і скарг громадян з питань молоді, фізичної культури і спорту, вжиття заходів до усунення причин, що їх породжують, розглядає заяви для надання адміністративних послуг.

4.22. Координує в межах своїх повноважень здійснення заходів, спрямованих на організацію дозвілля молоді.

4.23. Сприяє залученню коштів підприємств, установ та організацій для соціальної підтримки молоді, розвитку фізичної культури та спорту у межах чинного законодавства.

4.24. Сприяє регіональним центрам "Інваспорт" та їх структурним підрозділам, громадським організаціям інвалідів фізкультурно-спортивної спрямованості у розвитку фізкультурно-реабілітаційної і спортивної роботи серед інвалідів, сприяння зміцненню їх матеріально-технічної бази, надання їм консультаційно-методичної допомоги.

4.25. Сприяння діяльності молодіжних клубів та об’єднань за інтересами, у тому числі за місцем проживання, збереженню їх мережі та зміцненню матеріально-технічної бази.

5. ПРАВА ВІДДІЛУ

Для реалізації покладених завдань та виконання повноважень, передбачених цим Положенням, іншими нормативними актами, начальник відділу має право:

5.1. Одержувати від посадових осіб виконавчих органів Славутської міської ради інформацію щодо виконання повноважень відділу.

5.2. Залучати, за узгодженням із міським головою , відповідних спеціалістів для підготовки та оприлюднення на офіційному веб-сайті Славутської міської ради та її виконавчого комітету нормативних та інших документів, а також для розробки і здійснення заходів, які проводяться відділом відповідно до покладених на нього завдань, а також у випадках, коли відповідні виконавчі органи Славутської міської ради чи їх посадові особи не надають документи, інші матеріали, необхідні для вирішення покладених завдань, з метою вжиття відповідних заходів.

5.3. Брати участь у пленарних засіданнях Славутської міської ради, виконавчого комітету Славутської міської ради, засіданнях постійних комісій Славутської міської ради відповідної функціональної спрямованості, Погоджувальної ради, нарадах, комісіях, робочих групах, утворених Славутської міською радою, її виконавчими органами, міським головою.

5.4. За дорученням міського голови проводити наради з посадовими особами виконавчих органів Славутської міської ради, а також її комунальних підприємств, установ, організацій з питань, що належать до його компетенції.

5.5. Залучати в установленому порядку спеціалістів органів виконавчої влади та структурних підрозділів міської ради, підприємств, установ, організацій та навчальних закладів (за погодженням з їх керівниками), представників громадських об’єднань (за згодою) для розгляду та реалізації питань, що належать до компетенції віділу.

5.6. Здійснювати контроль, проводити перевірки та аналітичну роботу з питань, які належать до компетенції відділу.

5.7. Отримувати у встановленому порядку від органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій незалежно від форм власності інформацію, необхідну для виконання покладених на нього завдань.

5.8. Залучати працівників виконавчих органів Славутської міської ради для підготовки проєктів нормативних актів та інших документів, а також для розробки і здійснення заходів, які проводить відділ відповідно до покладених на нього обов’язків.

5.9. Брати участь у нарадах, конференціях, семінарах, вебінарах, круглих столах тощо, сприяти у межах компетенції у їх проведенні.

5.10. Вносити в установленому порядку пропозиції щодо удосконалення роботи Відділу.

5.11. Перевіряти стан тренерсько-виховної роботи в позашкільних закладах спортивного профілю, стан дотримання програм фізкультурно-оздоровчого характеру в закладах освіти міста та брати участь у інших перевірках, що належать до сфери організації діяльності відповідно до завдань відділу.

6. ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ

6.1. Всю повноту відповідальності за неналежне виконання покладених цим Положенням на відділ завдань і функцій несе начальник відділу.

6.2. Відповідальність начальника відділу встановлюється посадовою інструкцією.

6.3. Притягнення до відповідальності працівників відділу здійснюється в порядку, встановленому чинним законодавством України.

 

Секретар Славутської міської ради                                             Світлана ФЕДОРЧУК