СЛАВУТСЬКА МІСЬКА РАДА

ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

33 сесії міської ради VІІІ скликання

09 лютого 2024 р. Славута № 28-33/2024

Про хід і результати виконання Програми соціально-
психологічної реабілітації та адаптації
молоді та сімей, які опинилися в складних
життєвих обставинах та проживають
на території Славутської міської територіальної
громади на 2021-2025 роки, затвердженої рішенням
Славутської міської ради від 05.02.2021 року
№25-4/2021 за 2023 рік


Заслухавши інформацію директора КУ «Славутський територіальний центр соціального обслуговування» Світлани МЕДВЕДЄВОЇ про хід виконання Програми соціально-психологічної реабілітації та адаптації молоді та сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах та проживають на території Славутської міської територіальної громади на 2021-2025 роки, затвердженої рішенням Славутської міської ради від 05.02.2021 року № 25-4/2021 за 2023 рік, відповідно до п.22 ч.1 ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Славутська міська рада ВИРІШИЛА:

1. Інформацію директора КУ «Славутський територіальний центр соціального обслуговування» Світлани МЕДВЕДЄВОЇ про хід виконання Програми соціально- психологічної реабілітації та адаптації молоді та сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах та проживають на території Славутської міської територіальної громади на 2021-2025 роки, затвердженої рішенням Славутської міської ради від 05.02.2021 року №25-4/2021 за 2023 рік, взяти до відома (додається).



Міський голова

Василь СИДОР

Додаток до рішення
Славутської міської ради
від 09.02.2024 р. № 28-33/2024

Звіт про хід виконання

Програми соціально-психологічної реабілітації та адаптації молоді та сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах за 2023 рік

Протягом 2023 року відділенням соціальної роботи Комунальної установи «Славутський територіальний центр соціального обслуговування» особлива увага приділялась проведенню інформаційно-просвітницьких заходів, спрямованих на зміцнення інституту сім’ї, запобігання домашньому насильству та протидії торгівлі людьми, а також соціальній роботі з сім’ями/особами, які опинилися в складних життєвих обставинах через воєнний стан в Україні.

Протягом звітного періоду на обліку у відділенні перебуває 62 сім'ї (99 осіб), які з різних причин опинились в складних життєвих обставинах і в яких виховується 107 дітей. Загальна кількість сімей/осіб, на які надійшло повідомлення – 337. У відділенні надано наступні послуги: соціальна профілактика - 185 осіб, інформування – 238 осіб, представництво інтересів – 7 осіб, консультування – 158 осіб. За сприянням відділення отримали натуральну допомогу у вигляді одягу, взуття, продуктових пакетів 95 осіб.

Під соціальним супроводом у відділенні 14 сімей, які перебувають в складних життєвих обставинах, в яких виховується 38 дітей, 1 прийомна сім’я - в якій виховується 1 дитина та 1 дитячий будинок сімейного типу, в якому виховується 6 дітей, 2 сім'ї опікунів – 2 дітей.

На обліку у відділенні соціальної роботи перебуває 12 сімей, які мають статус внутрішньо переміщених осіб, у них 14 дорослих осіб та 2 дітей.

Фахівцями відділення було здійснено 134 перевірки цільового використання державної допомоги при народженні дитини та одиноким матерям. Здійснено 117 актів оцінок потреб сім’ї/особи. Обстежено 70 сімей, в яких було скоєно насильство, з якими була проведена профілактична робота, а також проінформовано та проконсультовано постраждалих від домашнього насильства.

5 осіб (вживачів психоактивних речовин) відправлено в реабілітаційні центри щодо зміни моделі поведінки та 2особи, які зазнали домашнього насильства (разом із дітьми – 7 дітей).

Психологом відділення проводиться корекційна програма з кривдниками, які вчинили домашнє насильство.

Спільно із Шепетівським районним управлінням поліції в Хмельницькій обл., та з ССД було проведено 8 рейдів в сім’ї, які перебувають в складних життєвих обставинах, в яких батьки неналежним чином виконують батьківські обов’язки. Спільно було обстежено 26 сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах. Проводились індивідуальні консультації та бесіди щодо зміни моделі поведінки батьків та мінімізації складних життєвих обставин.

Влаштовано до будинку - інтернату 1 особу похилого віку, який має статус внутрішньо переміщеної особи та групу інвалідності. За сприянням відділення 2 особам була надана допомога в оформленні документів.

Налагоджена співпраця з громадськими організаціями, благодійними фондами, підприємствами міста. Спільно з якими були проведені акції: «Свято дитинства» до Дня захисту дітей, акція «Шкільний портфелик», щодо підготовки дітей шкільного віку, «Добре тому жити, хто вміє дружити» - дитячий захід.(про цінність дружби), новорічний захід «Свято Миколая».

У зв’язку із воєнним станом в Україні через війну рф з Україною запровадження інноваційних соціальних послуг на постійній основі не відбулося. У 2023 році КУ «Славутський ТЦСО» взяла участь у апробації проєкту Державного стандарту соціальної послуги соціального супроводу сімей/ осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах.

Налагоджена співпраця із освітніми закладами міста: в рамках всесвітньої акції «16 днів проти насильства» відділенням соціальної роботи спільно з ГО «ЦЕНТР РЕАБІЛІТАЦІЇ ТА ВІДНОВЛЕННЯ» було проведено тренінги на тему «ЗУПИНИМО НАСИЛЬСТВО РАЗОМ».

За сприяння працівників відділення та у співпраці з ГО «ЦЕНТР РЕАБІЛІТАЦІЇ ТА ВІДНОВЛЕННЯ» було покращено соціально-побутові умови проживання для 8 сімей. Так за кошти ГО «ЦЕНТР РЕАБІЛІТАЦІЇ ТА ВІДНОВЛЕННЯ» була закуплено різноманітних товарів та необхідних родинам речей на суму 259 тис.200 грн.

Активно установа співпрацює з ГО:

ГО Центр допомоги жінкам та дітям «Пенуїл» (м. Нетішин);

ГО «Любов в дії» (м. Славута);

БО «Ліщанський будинок Милосердя» (с. Ліщани);

ГО «ЦЕНТР РЕАБІЛІТАЦІЇ ТА ВІДНОВЛЕННЯ» (м.Шепетівка);

БО «Благодійний фонд «Стабілізейшен Суппорт Сервісез» (м. Київ);

Славутський Центр Товариства Червоного Хреста України (м. Славута).

ГО «Твій другий подих» (с. Радошівка).

У відділенні соціальної роботи послуги надаються на безоплатній основі.
 


Директор КУ «Славутський ТЦСО» 

 Світлана МЕДВЕДЄВА

Секретар міської ради

Світлана ФЕДОРЧУК