ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 1799

Проєкт рішення №1799

Про звіт міського голови про

здійснення державної регуляторної

політики виконавчими органами

Славутської міської ради за 2023 рік

Заслухавши інформацію Славутського міського голови Василя СИДОРА про здійснення державної регуляторної політики виконавчими органами Славутської міської ради за 2023 рік, відповідно до статті 38 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» та пункту 9 частини 1 статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» Славутська міська рада ВИРІШИЛА:

  1. Звіт міського голови про здійснення державної регуляторної політики виконавчими органами Славутської міської ради за 2023 рік взяти до відома (додається).
  2. Управлінню інформаційного забезпечення та внутрішньої політики Виконавчого комітету Славутської міської ради (Павло МЕДВЕДЮК) оприлюднити це рішення у друкованих засобах масової інформації.
  3. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію з питань гуманітарної сфери, регламенту, депутатської діяльності, законності, правопорядку, антикорупційної діяльності (Микола КЛИМКОВЕЦЬКИЙ), а організацію його виконання - на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Ігоря ПІГОЛЯ.

Міський голова                                                                                                                              Василь СИДОР

Додаток

до рішення Славутської міської ради

____________ №____________

Звіт міського голови про здійснення державної регуляторної

політики виконавчими органами Славутської міської ради за 2023 рік

У 2023 році державна регуляторна політика виконавчих органів Славутської міської ради здійснювалась у відповідності до завдань, визначених Законом України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» (далі по тексту – Закон), мета яких – прийняття виважених рішень з урахуванням максимально можливих позитивних результатів, спрямованих на вдосконалення правового регулювання господарських відносин, а також адміністративних відносин між регуляторним органом та суб’єктами господарювання, недопущення прийняття економічно недоцільних та неефективних регуляторних актів, зменшення втручання у діяльність суб'єктів господарювання, усунення перешкод для розвитку господарської діяльності. Повноваження для здійснення організаційного забезпечення державної регуляторної політики покладені на управління економічного розвитку виконавчого комітету Славутської міської ради.

Відповідно до статті 7 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» рішенням Славутської міської ради від №3-22/2022 07.12.2022 р. (із змінами та доповненнями) та рішенням Виконавчого комітету Славутської міської ради №10 від 19.01.2023 р. було затверджено План діяльності з підготовки проєктів регуляторних актів на 2023 рік, згідно з яким було заплановано розробити та прийняти:

5-ть регуляторних актів - рішень Славутської міської ради:

- Про затвердження Порядку розміщення тимчасових споруд під час проведення ярмарок, державних та місцевих святкових, урочистих масових заходів на строк проведення таких заходів.

- Про затвердження Правил утримання домашніх тварин на території Славутської міської територіальної громади.

- Про затвердження Правил приймання стічних вод до системи централізованого водовідведення міста Славута Хмельницької області.

- Про внесення змін до Правил благоустрою території населених пунктів Славутської міської об’єднаної територіальної громади.

- Про врегулювання питань щодо доступу операторів, провайдерів телекомунікацій до об’єктів будівництва, транспорту, електроенергетики на території Славутської міської територіальної громади та встановлення плати за доступ.

1-н регуляторний акт - рішення виконавчого комітету Славутської міської ради:

- Про затвердження правил розміщення зовнішньої реклами у населених пунктах на території Славутської територіальної громади.

Під час розробки проєктів регуляторних актів, розробником проєктів готується аналіз регуляторного впливу, який містить обґрунтування необхідності державного регулювання, аналіз впливу, який справлятиме регуляторний акт на ринкове середовище, забезпечення прав та інтересів суб’єктів господарювання, громадян та держави, а також обґрунтування відповідності проєкту регуляторного акта принципам державної регуляторної політики.

Для досягнення мети регуляторної політики і реалізації її принципів підготовлені проєкти регуляторних актів разом з відповідними аналізами регуляторного впливу оприлюднювались на офіційному веб-сайті Славутської міської ради та її виконавчого комітету в розділі «Регуляторна політика» в підрозділі «Проєкти для обговорення» з метою одержання зауважень та пропозицій від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань відповідно до вимог статей 9 та 13 Закону.

Регуляторним органом забезпечено відкритість для фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань дій регуляторних органів на всіх етапах їх регуляторної діяльності, зокрема, обов’язковий розгляд регуляторними органами ініціатив, зауважень та пропозицій, наданих у встановленому законом порядку фізичними та юридичними особами, їх об’єднаннями, проведення громадських слухань та обговорень, обов’язковість і своєчасність доведення прийнятих регуляторних актів до відома фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань, інформування громадськості про здійснення регуляторної діяльності.

Із затвердженого Плану діяльності з підготовки проєктів регуляторних актів на 2023 рік протягом звітного року було розроблено та прийнято 4-ри рішення:

1. рішення Славутської міської ради від 29.09.2023р. №8-30/2023 «Про затвердження Правил приймання стічних вод до системи централізованого водовідведення міста Славута Шепеиівського району Хмельницької області»;

2. рішення виконавчого комітету Славутської міської ради від 19.10.2023р. №292 «Про затвердження правил розміщення зовнішньої реклами у населених пунктах на території Славутської територіальної громади»;

3. рішення Славутської міської ради від 10.11.2023р. №15-31/2023 «Про врегулювання питань щодо доступу операторів, провайдерів телекомунікацій до об’єктів будівництва, транспорту, електроенергетики на території Славутської міської територіальної громади та встановлення плати за доступ»;

4. рішення Славутської міської ради від 10.11.2023р. №13-31/2023 «Про затвердження Порядку розміщення тимчасових споруд під час проведення ярмарок, державних та місцевих святкових, урочистих масових заходів на строк проведення таких заходів».

Необхідність прийняття проєкту рішення «Про затвердження Правил утримання домашніх тварин на території Славутської міської територіальної громади» втратила актуальність у зв’язку із розробкою та прийняттям Програми регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами в Славутській міській територіальній громаді на 2024-2026 роки, затвердженої рішенням Славутської міської ради №14-32/2023 від 15.12.2023 року.

Розгляд проєкту рішення «Про внесення змін до Правил благоустрою території населених пунктів Славутської міської об’єднаної територіальної громади» буде перенесений на 2024 рік у зв’язку із набуттям чинності Закону України «Про управління відходами», прийняття якого передбачає внесення змін у ряд підзаконних нормативно-правових актів, що стосуються даного питання.

Регуляторним органом ведеться та постійно оновлюється реєстр діючих регуляторних актів, який станом на 01.01.2024р. включає 19 рішень Славутської міської ради та її виконавчого комітету (додається).

З метою забезпечення додержання принципів державної регуляторної політики, досягнення у регуляторній діяльності балансу інтересів суб’єктів господарювання, громадян та органів місцевого самоврядування, а також з метою оцінки результативності діючих регуляторних актів та досягнення ними цілей, задекларованих при їх прийнятті, протягом звітного року проведено 5-ть відстежень результативності прийнятих регуляторних актів. Заходи з відстеження здійснювались з дотриманням вимог Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», Методики відстеження результативності регуляторного акта, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.2004 №308 та відповідно до сформованого Плану-графіку проведення заходів з відстеження результативності прийнятих регуляторних актів на 2019-2023 роки.

Кваліфікований аналіз результатів відстеження дозволяє оперативно та своєчасно корегувати рішення органів місцевого самоврядування для досягнення поставленої мети. Звіти про відстеження результативності регуляторних актів оприлюднюються у спосіб, передбачений статтею 13 Закону, а саме на офіційному вебсайті Славутської міської ради та її виконавчого комітету.

На виконання вимог статей 7 та 32 Закону регуляторним органом розроблено, затверджено та оприлюднено план підготовки проєктів регуляторних актів на 2024 рік до якого на даний час включено один проєкт регуляторних акта — проєкт рішення Славутської міської ради:

- «Про затвердження Правил дотримання тиші в громадських місцях Славутської міської територіальної громади в новій редакції».

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 2015 року №835 «Про затвердження Положення про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних» (із змінами) відповідальними особами за здійснення державної регуляторної політики забезпечено розміщення на Єдиному державному веб-порталі відкритих даних (data.gov.ua) та, за необхідності забезпечене оновлення, переліку регуляторних актів Славутської міської ради та її виконавчого комітету, а також Плану діяльності з підготовки проєктів регуляторних актів.

Протягом 2023 року, в результаті здійснення державної регуляторної політики виконавчими органами Славутської міської ради, зберігаються позитивні тенденції з реалізації основних принципів державної регуляторної політики – доцільності, адекватності, ефективності, збалансованості, передбачуваності, прозорості та врахування громадської думки.

Секретар міської ради                                                                                                                                Світлана ФЕДОРЧУК