ОПИС ДОКУМЕНТУ

Автори:

Очкур Анатолій Степанович


Доповідачі:

Очкур Анатолій Степанович



Рішення:

Прийнято

Сесія:

XXXVIII

Скликання:

VIII

Вид:

В цілому

Номер:

2113

Дата реєстрації:

30.07.2024

Проголосовано:

31.07.2024 11:47:58

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    19
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    0
  • Відсутні
    8

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 2113

Текст:



Проєкт рішення №2113



Про схвалення звернення депутатів Славутської міської ради до Президента України, Верховної Ради України,

народних депутатів України щодо підтримання законопроєкту «Про внесення змін до деяких законів України

щодо діяльності в Україні релігійних організацій» за реєстраційним №8371 від 19.01.2023 року



З метою ухвалення законопроєкту про захист від російського втручання в релігійній сфері, беручи до уваги пропозиції голів депутатських фракцій Славутської міської ради та голів постійних депутатських комісій, відповідно до ст. 25 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Славутська міська рада ВИРІШИЛА:




  1. Схвалити звернення депутатів Славутської міської ради до Президента України, Верховної Ради України, народних депутатів України щодо підтримання законопроєкту «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій» за реєстраційним №8371 від 19.01.2023 року, згідно з додатком.

  2. Секретарю Славутської міської ради Світлані ФЕДОРЧУК направити вказане звернення для адресатів, зазначених у пункті 1 цього рішення.

  3. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію з питань гуманітарної сфери, регламенту, депутатської діяльності, законності, правопорядку, антикорупційної діяльності (Микола КЛИМКОВЕЦЬКИЙ).



Міський голова                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Василь СИДОР



Додаток



до рішення Славутської міської ради



від 31.07.2024 року №



Звернення депутатів Славутської міської ради



до Президента України, Верховної Ради України, народних депутатів України щодо підтримання законопроєкту «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій» за реєстраційним №8371 від 19.01.2023 року



Ми, депутати Славутської міської ради, звертаємося до Вас задля заборони діяльності УПЦ МП у законодавчій площині.



Підтримання законопроєкту за реєстраційним № 8371 від 19.01.2023 року унеможливить діяльність релігійних організацій, керівний центр яких знаходиться в державі, яка здійснює збройну агресію проти нашої держави.



Він не загрожує і не може загрожувати жодній з українських релігійних громад, окрім тих, які називаючи себе українськими, насправді залишаються частиною російської православної церкви і використовуються як інструмент в руках агресора. Проте і їм, відповідно до законопроєкту, достатньо розірвати зв’язок з Москвою, щоб їх не торкнулися жодні передбачені законопроєктом обмеження.



Діяльність же самої РПЦ в Україні має бути заборонена. Адже вона прямо загрожує національній безпеці України та підриває обороноздатність країни.



Які ще аргументи потрібні, щоб покласти край діяльності підпорядкованих таким людям структур в Україні. Тим більше, у той час, як кремль і залежна від нього РПЦ не вагаючись нищать усі українські церкви на тимчасово окупованих ними українських територіях. Зокрема, свіжим таким прикладом стало знищення останнього храму ПЦУ в Євпаторії.



Попри усталені підвалини віротерпимості у Європі та цивілізованому світі добре розуміють, що підпорядкована московському патріарху структура в Україні – це не про свободу совісті чи релігійні почуття віруючих, а про просування російської агресії іншими методами. Про це, зокрема, свідчить резолюція Парламентської Асамблеї Ради Європи від 17.04.2024, яка визнала РПЦ інструментом російського впливу та пропаганди, який не має нічого спільного зі свободою віросповідання.



Та й в Україні, суди на різних рівнях визнали законною релігієзнавчу експертизу 2019 року. А нею, як відомо, було встановлено факт входження релігійних організацій так званої УПЦ МП до структури РПЦ із керівним центром в країні-агресорі.



Необхідне зараз фінальне голосування в парламенті та підпис президента – це лише останні кроки у тривалій багаторічній боротьбі за звільнення духовного життя українського суспільства від втручання російського агресора.



Тому, з огляду на вказане, закликаємо підтримати законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій» за реєстр. №8371 від 19.01.2023 року із запропонованими доповненнями Державної служби України з етнополітики та свободи совісті.



Секретар Славутської міської ради                                                                                                                                                                                                                                                              Світлана ФЕДОРЧУК